ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 100 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ Σ.Α.Τ.Μ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου γιόρτασε τα 100 χρόνια προσφοράς της στην επιστήμη, την εκπαίδευση και την κοινωνία με ποικίλες δραστηριότητες που αναφέρονται στο χθες, το σήμερα και το αύριο της επιστήμης του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού. Το εορταστικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία το διάστημα 11-13 Οκτωβρίου 2017.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 11.10.2017 στο κατάμεστο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Σχολής. Σε κλίμα συγκίνησης και καταχειροκροτούμενος, ο πατέρας της Δορυφορικής Γεωδαισίας και μεγάλος πανεπιστημιακός Δάσκαλος, Ομότιμος Καθηγητής Γ. Βέης, έδωσε διάλεξη με θέμα δύο πρωτοποριακά μαθήματα της δεκαετίας του 1970, «Εισαγωγή εις την Τεχνολογίαν του Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού» και «Γήινο Φυσικό Περιβάλλον».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Φυσιογνωμία και στρατηγική της Σχολής στην εποχή της Γεωχωρικής Τεχνολογίας και Γεωπληροφορικής». Εισηγήσεις παρουσίασαν ο Κοσμήτορας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ Καθηγητής Μ. Κάβουρας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Καθηγητής Δ. Τσούλης, ο Επιμελητής της Επιστημονικής Επιτροπής ΑΤΜ του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Γ. Πρέσβελος και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών κ. Μ. Καλογιαννάκης. Ακολούθησε ζωηρή συζήτηση, με τη συνεισφορά Καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, επαγγελματιών Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών και φοιτητών. Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας ολοκληρώθηκαν με ξενάγηση στις ιστορικές συλλογές οργάνων και βιβλίων της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών από τους Ομότιμο Καθηγητή Γ. Βέη και Καθηγητή Χ. Ιωαννίδη.

Την Πέμπτη 12.10.2017 το βήμα δόθηκε στους νέους ερευνητές της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Οι νέοι της Σχολής είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το έργο τους και να ανταλλάξουν απόψεις με τους συναδέλφους τους και τους Καθηγητές της Σχολής. Η ολοήμερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Σχολής και συμπεριέλαβε 30 εισηγήσεις στις θεματικές ενότητες «Σύγχρονες Τεχνολογίες στη Γεωδαισία και Γεωπληροφορική: Μεθοδολογικές Προσεγγίσεις και Εφαρμογές», «Γεωπεριβάλλον: Σχεδιασμός – Παρακολούθηση – Προστασία – Διαχείριση» και «Υποδομές στον Αστικό Χώρο: Σχεδιασμός – Διαχείριση – Λειτουργία» . Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τις βραδινές ώρες με συναυλία τριών μουσικών συγκροτημάτων φοιτητών και μελών της Σχολής στην είσοδο του κτηρίου Λαμπαδαρίου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 13.10.2017 πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση εορτασμού των 100 ετών της Σχολής, στο Αμφιθέατρο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Την έναρξη της εκδήλωσης κήρυξε ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καθηγητής Ι. Γκόλιας. Χαιρέτισαν ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης Καθηγητής Κ. Κατσάμπαλος, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών κ. Μ. Καλογιαννάκης, η Καθηγήτρια Χ. Πότσιου, President of the International Federation of Surveyors (FIG), ο Καθηγητής Μ. Σιδερής, President of the International Association of Geodesy, όλοι τους απόφοιτοι της Σχολής, καθώς και ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Ε. Μαρκέτος.

Η ιστορική διαδρομή της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών από το χθες στο σήμερα και το αύριο παρουσιάστηκε με εισηγήσεις του Κοσμήτορα της Σχολής Καθηγητή Μ. Κάβουρα και των Ομότιμων Καθηγητών Γ. Βέη και Δ.-Δ. Μπαλοδήμου. Ακολούθησαν ομιλίες των διπλωματούχων της Σχολής κ. Ι. Αλαβάνου, π. Προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, με θέμα τα κοινωνικά χαρακτηριστικά και την πορεία του Αγρονόμου και Τοπογράφου Μηχανικού και του Καθηγητή Ι. Μανιάτη, π. Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα τη συμβολή της Σχολής στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της Χώρας. Μέσω τηλεδιάσκεψης, μίλησαν στην εκδήλωση η απόφοιτος της Σχολής Καθηγήτρια Π. Αγγούρη, Dean, College of Science, Director of the Center of Earth Observing and Space Research (CEOSR), George Mason University και ο επί έτη συνεργάτης της Σχολής στο επιστημονικό πεδίο της Γεωπληροφορικής Καθηγητής Τ. Σελλής, Director, Swinburne Data Science Research Institute, Swinburne University of Technology. Ακολούθησαν απονομές βραβείων και αναμνηστικών στο αφυπηρετήσαν προσωπικό της Σχολής και τους συντελεστές των εορταστικών εκδηλώσεων. Η τελετή ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα με μουσική εκδήλωση, υπό τη διεύθυνση μέλους της Σχολής, συνοδεία φωτογραφιών από την εκατονταετή ιστορία της Σχολής.

Η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ευχαριστεί θερμότατα όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση και την επιτυχία των εορταστικών εκδηλώσεων.

Την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017, η Σχολή θα ανοίξει τις πύλες των Εργαστηρίων της στους μαθητές και το ευρύτερο κοινό, στο πλαίσιο του εορτασμού των 180 ετών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.


Δείτε το φωτογραφικό υλικό της Τετάρτης 11-10-2017

Δείτε τα Πρακτικά ημερίδας νέων ερευνητών 12-10-2017

Δείτε το φωτογραφικό υλικό της Πέμπτης 12-10-2017

Δείτε video συναυλίας της Πέμπτης 12-10-2017

Δείτε το φωτογραφικό υλικό της Παρασκευής 13-10-2017