Ηλεκτρονικές πηγές της βιβλιοθήκης κατά την αναστολή λειτουργίας

Για δεύτερο μήνα η Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Ε.Μ.Π. παραμένει κλειστή για το κοινό είναι όμως «ανοικτή» ψηφιακά.

Για το σκοπό αυτό στη ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης έχει δημιουργηθεί σχετικός σύνδεσμος ώστε να παρέχει πληροφόρηση για τις ηλεκτρονικές πηγές, που είναι διαθέσιμες μέσω συνδρομών, σε καθεστώς ανοικτής πρόσβασης και όσες παρέχονται από εκδότες για το διάστημα τις πανδημίας.

Ακολουθεί μια σύνοψη προτεινόμενων πηγών για την διευκόλυνση σας.

Το αποθετήριο «Κάλλιπος» περιλαμβάνει βιβλία και στις εξής θεματικές κατηγορίες Επιστήμες Μηχανικών και Πληροφορική και Φυσικές Επιστήμες.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία που περιλαμβάνονται στις συμφωνίες του ΣΕΑΒ. Με κυριότερα αυτά των Springer και Wiley, που ήδη ξεπερνούν τις 120.000. Σημείωση: Απαιτείται αναγνώριση διεύθυνσης IP του ΕΜΠ.

Τόσο τα ηλεκτρονικά συγγράμματα του Κάλλιπου όσο και τα ηλεκτρονικά βιβλία των Springer και Wiley έχουν συμπεριληφθεί στην βάση συγγραμμάτων του Εύδοξου.

Μεγάλοι διεθνείς εκδοτικοί οίκοι έχουν επιτρέψει την παροδική πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές.

  • Ο Cambridge University Press προσφέρει μέχρι το τέλος Μάιου πρόσβαση σε 700 εγχειρίδια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μορφή HTML. Περιλαμβάνει θεματικές κατηγορίες όπως: επιστήμη των υπολογιστών, μαθηματικά, μηχανική, φυσική και αστρονομία. Σημείωση: Απαιτείται αναγνώριση διεύθυνσης IP του ΕΜΠ.
  • Ο De Gruyter έχει διαθέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020 000 ηλεκτρονικά βιβλία, που εκδόθηκαν από το 1650 έως το 2016. Καλύπτει θεματικές ενότητες όπως: αρχιτεκτονική και σχέδιο, γεωεπιστήμες, επιστήμη των υπολογιστών, μαθηματικά, μηχανική, φυσική και χημεία. Σημείωση: Απαιτείται αναγνώριση διεύθυνσης IP του ΕΜΠ.
  • Ο οργανισμός JSTOR παρέχει πρόσβαση μέχρι τις 30 Ιουνίου σε αρχειακές συλλογές και πρωτογενείς πηγές και 30.000 ηλεκτρονικά βιβλία σε συνεργασία με τους αντίστοιχους εκδοτικούς οίκους. Οι θεματικές κατηγορίες του περιλαμβάνουν την αρχιτεκτονική και την ιστορία της, επιστήμη των υπολογιστών, μαθηματικά, μηχανική, φυσική και χημεία. Σημείωση: Απαιτείται αναγνώριση διεύθυνσης IP του ΕΜΠ.
  • Το MIT Press παρέχει πρόσβαση μέχρι τις 31 Μαΐου σε 500 ηλεκτρονικά βιβλία, που εκδίδει. Περιλαμβάνονται θεματικές ενότητες όπως: αρχιτεκτονική, επιστήμη των υπολογιστών, μαθηματικά και στατιστική, μηχανική, περιβάλλον, φυσικές επιστήμες. Σημείωση: Απαιτείται αναγνώριση διεύθυνσης IP του ΕΜΠ.

 

  • Μέσω του Project MUSE δεκάδες ακαδημαϊκοί εκδότες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο προσφέρουν ελεύθερη σε ηλεκτρονικά βιβλία και περιοδικά μέχρι το τέλος Ιουνίου 2020. Καλύπτει ερευνητικές περιοχές όπως: επιστήμη, τεχνολογία και μαθηματικά και τέχνες και αρχιτεκτονική.

 

Πληροφορίες: Τμήμα Βιβλιοθηκονομικής Επεξεργασίας και Ανάπτυξης Συλλογών,Κεντρική Βιβλιοθήκη Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Ε.Μ.Π., Τηλέφωνο: 210 7724095-Fax: 210 7721565
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.www.lib.ntua.gr