Γενικές Ανακοινώσεις

Αγρονόμοι και Τοπογράφοι Μηχανικοί ΕΜΠ
 1. Η Επιτροπή Προπτυχιακών Σπουδών της Σχολής, θα συνεδριάσει την Παρασκευή 22/5/2020,  και ώρα 9:30 μέσω τηλεδιάσκεψης.

 2. H ερευνητική ομάδα GeoCHOROS, του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου, της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, δημιούργησε διαδικτυακή πλατφόρμα πολυμεταβλητής παρακολούθησης, ανάλυσης και χαρτογράφησης της γεωγραφικής κατανομής και της διαχρονικής εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού (Web-GIS). Η διαδικτυακή πλατφόρμα βρίσκεται στην παρακάτω διεύθυνση:

  http://geochoros.survey.ntua.gr/coronavirus/

  Σε αντίθεση με άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, είναι η μόνη που δίνει πραγματική εικόνα για το μέγεθος και την ένταση του προβλήματος, σε κάθε χώρα και παγκοσμίως και διευκολύνει τον επισκέπτη στο να κάνει συγκρίσεις, ακόμα και εκτιμήσεις για την εξέλιξη της. Έτσι, για παράδειγμα, εκτός από τον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και ανακάμψεων, μπορούν να απεικονισθούν σε χάρτες, ο ρυθμός εξέλιξης της νόσου για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, συνολικά, την τελευταία ημέρα, την τελευταία εβδομάδα ή τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μπορεί να υπολογιστεί η ποσόστωση κρουσμάτων και θανάτων στο σύνολο του πληθυσμού ή η σχέση τους με την πληθυσμιακή πυκνότητα κάθε χώρας και πολλά άλλα.

  Για τη δημιουργία της χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονες τεχνολογίες, όπως Angular και Angular materials για την ανάπτυξη και το γραφιστικό σχεδιασμό του front-end, Postgresql με την επέκταση PostGIS για τη διαχείριση των γεωχωρικών και μη δεδομένων, Nodejs και Expressjs για http ερωτήματα στη βάση δεδομένων από το front-end, Geoserver για την παραγωγή map services και Openlayers για την απόδοση των map services στο front-end. Έχει δοθεί έμφαση στη φιλικότητα προς τον χρήστη, στον οποίο παρέχονται δυνατότητες διαμόρφωσης χαρτών, γραφημάτων και πινάκων, που απαντούν σε ερωτήματα που τον απασχολούν και με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει. Υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας που σχεδιάζει, υλοποιεί και διαχειρίζεται τη διαδικτυακή αυτή πλατφόρμα, είναι ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Φώτης και σε αυτήν συμμετέχουν οι υποψήφιοι διδάκτορες κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος και κ. Άλκηστις Δαλκαβούκη. 

  Screen Shot 2020 03 19 at 5.50.50 PM

  GeoCHOROS - Geospatial Analysis and Research Group at the National Technical University of Athens, Greece has developed a web-based platform which practically provides a toolkit as well as a working and research space for the spatiotemporal analysis and geovisualization of Coronavirus COVID-19 related world data.

  http://geochoros.survey.ntua.gr/coronavirus/

  Users are able to visualize analytics and display them directly on thematic or choropleth maps, charts and graphs, in order to identify patterns by interactively changing what data is displayed and how it is processed. It is the only platform that gives the true picture of and spread of this pandemic since it not only displays the CoVID-19 numbers (cases, deaths, recovered) but weights and measures them with respect to other parameters such as each country's population, area, density, elderly percent and gives info with respect to its temporal patterns and intensity through graphs and maps for specific or in between countries.

  Advanced and state-of-the-art technologies were used for the development of this dynamic Web-GIS platform, namely, Angular and Angular Materials for the construction and graphic design of the front-end, Postgresql and the PostGIS extension for geospatial data management, Nodejs and Expressjs for the realization of http queries from the database’s front-end, as well as Geoserver and Openlayers for the customization of map services. The CoVID-GEO project is supervised by Professor Yorgos N. Photis and developed by George Panagiotopoulos, PhD Candidate NTUA. Data are processed and maintained by Alkistis Dalkavouki, PhD Candidate NTUA all members of GeoCHOROS Geospatial Analysis and Research Group at the National Technical University of Athens.

  Screen Shot 2020 03 19 at 5.52.30 PM

 3. EKTAKTA και ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ και ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στο ΕΜΠ για COVID-19

  Τα έκτακτα μέτρα κατά της εξάπλωσης του COVID-19 που αφορούν στη λειτουργία του ΕΜΠ και προέκυψαν από τις πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης – ΦΕΚ_55_Τ1_11/3/2020(https://webmail.ntua.gr/?_task=mail&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=49957&_token=cckNXZcSDpywt7PVmiqEx0yHVzW5ih2R&_part=3) με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις άδειες ειδικού σκοπού (Άρθρο 5) και ζητήματα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Άρθρο 12) – συνοδεύονται από τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο ΕΜΠ. Μεταξύ αυτών:

  α) Άμεση δρομολόγηση απολύμανσης, με εκκίνηση την Παρασκευή 13/3/2020, η οποία θα καλύψει τις εγκαταστάσεις της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου και του συγκροτήματος Πατησίων.  Το προσωπικό μπορεί να επιστρέψει στους χώρους που έγινε απολύμανση οκτώ ώρες μετά την ολοκλήρωσή της.

  β) Λήψη ειδικών υπηρεσιακών μέτρων για τα ευπαθή άτομα του προσωπικού του ΕΜΠ, τα οποία θα εφαρμοστούν με προσοχή και διακριτικότητα με συνεργασία των ενδιαφερομένων, των προϊσταμένων των υπηρεσιών και της διοίκησης.

  γ) Υπεύθυνη ενημέρωση και οδηγίες: Σε περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων COVID-19, όπως αυτό στη Σχολή Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, η ακολουθούμενη αντιμετώπιση, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, είναι η εξής: i) Απολύμανση των χώρων στους οποίους κινήθηκε το άτομο που προσβλήθηκε.  ii) Oσοι ήρθαν σε επαφή με το άτομο που προσβλήθηκε να παραμείνουν στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.  Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ ενημερώνεται από το άτομο που προσβλήθηκε για τις επαφές του με άλλα άτομα και με τη σειρά του ενημερώνει τα άλλα άτομα για το τι πρέπει να κάνουν. Δεν συντρέχει λόγος «σφραγίσματος» των ευρύτερων χώρων όπου βρέθηκε το άτομο που προσβλήθηκε.

  Για ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του ΕΜΠ παρακαλείσθε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις στον κεντρικό ιστότοπο του Ιδρύματος και στους ιστότοπους των Σχολών, οι οποίες εκπέμπονται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

 4. Δωρεάν πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό και λογισμικό από την Esri και τη Marathon Data Systems έως 31 Αυγούστου 2020

  https://www.marathondata.gr/eggrafi-sti-marathon-data-systems/