Χρηστικές Πληροφορίες φοίτησης Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών-Μηχανικών Γεωπληροφορικής ΕΜΠ

Η παρουσίαση της Σχολής εμπεριέχεται στον Οδηγό Σπουδών ΣΑΤΜ-ΜΓ (σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα της Σχολής) και οποιαδήποτε πληροφορία παρέχεται από την Γραμματεία της Σχολής, καθώς και από τις ανακοινώσεις, στην ιστοσελίδα της Σχολής στη διεύθυνση http://www.survey.ntua.gr/el/

Εγγραφή πρωτοετών φοιτητών

 Η εισαγωγή στη Σχολή πραγματοποιείται στο πρώτο (1ο) εξάμηνο σπουδών ως εξής:

  • Προεγγραφή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΥΠΑΙΠΘ
  • ηλεκτρονική αποστολή των δικαιολογητικών στη Γραμματεία της Σχολής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., για την ολοκλήρωση της εγγραφής.
  • Δήλωση μαθημάτων χορηγείται από στη τη Γραμματεία της Σχολής

Εγγραφή φοιτητών από το 2ο εξάμηνο σπουδών και πάνω

Στους πρωτοετείς φοιτητές αποστέλλονται κωδικοί  (Username, Password) από το κέντρο Η/Υ  http://www.central.ntua.gr στο mail που έχουν δηλώσει αρχικά στην πλατφόρμα του ΥΠΑΙΠΘ κατά την προεγγραφή τους.

Για υποχρεωτικά την ενεργοποίηση του ακαδημαϊκού e-mail, το οποίο θα είναι το μοναδικό e-mail επικοινωνίας των φοιτητών με τα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, που οι φοιτητές θα πρέπει να ενεργοποιήσουν την γραμματοθυρίδα τους στο ΕΜΠ:  http://www.noc.ntua.gr/help/E-mail

 Ο λογαριασμός αυτός παρέχει τα εξής:

 Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο με διεύθυνση της μορφής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (προσφέρονται και οι δύο επιλογές).

  • Υπηρεσίες εντός του ΕΜΠ, όπως ιστοσελίδα χρήστη, πρόσβαση με VPN κ.ά. Αναλυτική αναφορά στις προσφερόμενες υπηρεσίες υπάρχει στηνιστοσελίδα του Κέντρο Ελέγχου Δικτύων ΕΜΠ noc(http://www.noc.ntua.gr/#).
  • Πρόσβαση σε άδειες λογισμικού όπως matlab, abacus, arches, κ.ά.
  • Πιστοποίηση ταυτότητας σε εξωτερικές υπηρεσίες με όνομα χρήστη της μορφής Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.και το ίδιο password. Με την ταυτότητα αυτή, μπορείτε να συνδεθείτε σε υπηρεσίες όπως το eduroam (διεθνές ακαδημαϊκό δίκτυο πρόσβασης wifi), ή το Microsoft 365, το οποίο περιλαμβάνει δικτυακές εκδόσεις του Microsoft Office καθώς και το Microsoft Teams.

 Ο λογαριασμός αυτός απότελεί τον αποκλειστικό λογαριασμό επικοινωνίας των φοιτητών. Η προώθηση των μηνυμάτων του λογαριασμού Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. σε έναν άλλο λογαριασμό, πχ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., δεν σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες και τα προνόμια του λογαριασμού σας στο ΕΜΠ μεταφέρονται στον άλλο λογαριασμό, ο οποίος δεν αντικαθιστά την πραγματική ταυτότητα χρήστη που σας προσφέρει ο λογαριασμός Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. του ΕΜΠ. 

 Αν δεν θυμάστε το συνθηματικό ή δεν έχετε λάβει τους κωδικούς

Πρέπει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.central.ntua.gr. Πάνω δεξιά, υπάρχει η επιλογή my.central από την οποία επιλέγετε “ξέχασα το password” και ακολουθείτε τις οδηγίες. Αν δεν θυμάστε πού είχατε προωθήσει το mail σας του ΕΜΠ ή για οποιοδήποτε λόγο δεν έχετε πρόσβαση σε εκείνο το λογαριασμό, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το Κέντρο ΗΥ Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 Με τους κωδικούς έχετε πρόσβαση:

  • στο site https://helios.ntua.gr νέο σύστημα που αντικαθιστά το παλαιότερο σύστημα MyCourses https://mycourses.ntua.gr για πληροφορίες μαθημάτων και επικοινωνία με τους διδάσκοντες (εγγραφή με χρήση των ιδρυματικών κωδικών σας).

Επισημαίνεται ότι η εγγραφή σας στο σύστημα Helios ΔΕΝ ΥΠΟΚΑΘΙΣΤΑ την εγγραφή σας και τη δήλωση μαθημάτων στο εγγραφολόγιο του Κέντρου Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Συνεπώς, οι φοιτητές μεγαλύτερων του 1ου εξαμήνου είναι απαραίτητο να δηλώσετε τα μαθήματα, που θέλετε να εγγραφείτε στο χειμερινό εξάμηνο, και στο εγγραφολόγιο (http://www.central.ntua.gr/registrations/).

  • στο site http://eudoxus.gr * για την δήλωση συγγραμμάτων (ο μέγιστος αριθμός δικαιούμενων συγγραμμάτων συνολικά για όλα τα έτη σπουδών είναι 62 συγγράμματα. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΕΓΓΡΑΦΗΣ)

Έχετε δυνατότητα για:

  • απόκτηση φοιτητικής ταυτότητας: κατάθεση αίτησης μέσω του site της Σχολής https://academicid.minedu.gov.gr *
  • χορήγηση Πιστοποιητικών: Με αίτηση στη Γραμματεία της Σχολής αποκλειστικά μέσω e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.: Εντυπα αιτήσεων για έκδοση πιστοποιητικών στο site της Σχολής http://www.survey.ntua.gr/el/undergrad/online-services/certificates
  • χρήση Φοιτητικών Εστιών: απαιτείται πιστοποιητικό εγγραφής από τη Σχολή. Περαιτέρω πληροφορίες στο site http://www.esties.ntua.gr
  • παροχή Υγειονομικής Περίθαλψης: Όσον αφορά στην ιατροφαρμακευτική και Νοσοκομειακή περίθαλψη ανασφάλιστων φοιτητών, σας γνωρίζουμε ότι μετά τη ψήφιση του Ν.4452/2017(Α’17) ισχύει η παρ. 3 του άρθρου 31: «1.α) Οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και οι υποψήφιοι διδάκτορες, που δεν έχουν άλλη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, δικαιούνται πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.) με κάλυψη των σχετικών δαπανών από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), κατ' ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 33 του Ν. 4368/2016 (Α' 83). Οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία παροχής της περίθαλψης καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Υγείας.». Ως εκ τούτου, δεν εκδίδονται και δεν ανανεώνονται βιβλιάρια Υγείας σε ανασφάλιστους φοιτητές από τις υπηρεσίες του Ιδρύματος, αλλά από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.)
  • Χρήση των υπηρεσιών και του υλικού της Βιβλιοθήκης: με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας. Πληροφορίες στο site http://www.lib.ntua.gr
  • Δυνατότητα σίτισης: Χορήγηση βεβαίωσης από την Γραμματεία και πληροφορίες και δικαιολογητικά για την κάρτα σίτισης δίνονται από το Tμήμα Σπουδαστικής Mέριμνας (Θωμαΐδειο Κτήριο Εκδόσεων). Εξασφαλίζεται η δωρεάν σίτιση στο εστιατόριο του EMΠ (στην Πολυτεχνειούπολη Zωγράφου), στους φοιτητές των οποίων το οικογενειακό εισόδημα είναι χαμηλότερο από ένα όριο. Για τους υπόλοιπους φοιτητές είναι δυνατή η σίτιση στο εστιατόριο με μικρή οικονομική επιβάρυνση.

Πληροφορίες: 210-772-2192,  210-772-2154 

Έντυπο Αίτησης: https://www.ntua.gr/files/2018_entypo_aithshs_karta_sitisis.pdf

  • Δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών (ERASMUS): πληροφορίες στο γραφείο erasmus http://erasmus.ntua.gr
  • Δυνατότητα συμμετοχής σε δραστηριότητες: με την επίδειξη της φοιτητικής ταυτότητας. Πληροφορίες στη Δ/νση Μέριμνας στο Μουσικό Τμήμα και στο Τμήμα Φυσικής Αγωγής

ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 Κάθε εξάμηνο καλείστε να πραγματοποιείτε βάσει των ημερομηνιών του ακαδημαϊκού ημερολογίου:   http://www.survey.ntua.gr/el/undergrad/academic-calendar

Μέγιστος αριθμός δήλωσης μαθημάτων ανά εξάμηνο:

1ο  εξάμηνο:  8 μαθήματα (7 υποχρεωτικά + 1 ξένη γλώσσα)
2ο  εξάμηνο:  8 μαθήματα (7 υποχρεωτικά + 1 ξένη γλώσσα)
3ο  εξάμηνο:  11 μαθήματα (7 υποχρεωτικά + 1 επιλογής + οφειλόμενα)
4ο  εξάμηνο:  12 μαθήματα (7 υποχρεωτικά + 1 υποχρ. άσκηση + οφειλόμενα)
5ο  εξάμηνο:  13 μαθήματα (6 υποχρεωτικά + 1 επιλογής + 1 ξένη γλώσσα)
6ο  εξάμηνο:  13 μαθήματα (5 υποχρεωτικά + 2 επιλογής + οφειλόμενα)
7ο  εξάμηνο:  15 μαθήματα (4 υποχρεωτικά + 3 επιλογής + οφειλόμενα)
8ο  εξάμηνο:  15 μαθήματα (2 υποχρεωτικά + 4 επιλογής + οφειλόμενα)
9ο  εξάμηνο:  15 μαθήματα (2 υποχρεωτικά + 1 μαθημα-θεμα + 2 επιλογής + οφειλόμενα)
10ο εξάμηνο: διπλωματική εργασία (μέχρι 15 οφειλόμενα)
φοιτητές περαν των κανονικων εξαμηνων: 15 μαθήματα
  • δήλωση συγγραμμάτων για τα μαθήματα του εξάμηνου σπουδών
  • από το 6ο εξάμηνο και μετά επιλογή κύριας και δευτερεύουσας εμβάθυνσης
  • στο 9ο εξάμηνο ανάθεση μαθήματος θέματος με την προϋπόθεση οφειλής 12 μαθημάτων για απόκτηση διπλώματος (11+ Μάθημα Θέμα)
  • στο 10ο εξάμηνο ανάθεση Διπλωματικής Εργασίας (Δ.Ε.), με την προϋπόθεση ελάχιστης οφειλής 8 μαθημάτων συνολικά για απόκτηση διπλώματος
  • εγγραφή – δήλωση μαθημάτων στο εξάμηνο του τρέχοντος ακαδ. έτους, αλλιώς χάνεται το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εξεταστικές περιόδους, του τρέχοντος ακαδ.έτους.
  • Εξέταση Διπλωματικής Εργασίας (Δ.Ε.): Ηλεκτρονική αποστολή (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) της αίτησης εξέτασης Δ.Ε., της αντιστοίχισης μαθημάτων και λοιπών δικαιολογητικών, σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Γραμματεία, βάσει των ημερομηνιών που ορίζονται στο Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο.
  • Βελτίωση μαθημάτων: Δικαίωμα συμμετοχής αποκλειστικά σε μαθήματα που έχουν προβιβάσιμο βαθμό κατά το τρέχον ακαδημαΪκό έτος στις εξεταστικές περιόδους χειμερινού & εαρινού εξαμήνου. Οι φοιτητές που επιθυμούν τη βελτίωση του προβιβάσιμου βαθμού υποβάλλουν σχετική αίτηση στη Γραμματεία της ΣΑΤΜ- ΜΓ μέχρι 30/07 κάθε ακαδ.έτός μετά τη σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας στην ιστοσελίδα της Σχολής τον Ιούλιο. Η εξέταση πραγματοποιείται στην επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου του ίδιου ακαδημαϊκού έτους.
  • Απαλλαγή μαθημάτων: Ηλεκτρονική αποστολή (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) αίτησης μετά από ανακοίνωση της Γραμματείας σε συγκεκριμμένες ημερομηνίες κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο συνοδευόμενη με την αναλυτική βαθμολογία και την ύλη του μαθήματος που έχει διδαχθεί ο φοιτητής σε άλλη σχολή.
  • Απαλλαγή ξένης γλώσσας:

Δυνατότητα απαλλαγής στο μάθημα της ξένης γλώσσας στο 3ο εξάμηνο σπουδών.

Προϋποθέσεις: εγγραφή στο εξάμηνο (3ο), δήλωση του μαθήματος της ξένης γλώσσας (3ου εξαμ.), ηλεκτρονική αποστολή αντιγράφου του πρωτότυπου τίτλου πιστοποίησης ξένης γλώσσας και συμπλήρωση αντίστοιχης αίτησης από την ιστοσελίδα της Σχολής http://www.survey.ntua.gr/el/undergrad/online-services/certificates

*  Οι παροχές  ισχύουν για διάστημα ίσο προς τα έτη φοίτησης, όπως προβλέπεται ως κανονική διάρκεια των Προπτυχιακών και Mεταπτυχιακών Σπουδών μιας Σχολής, προσαυξημένο κατά 2 έτη

 

Η Γραμματέας της ΣΑΤΜ-ΜΓ
Θεοφανή Κρεμζή